* Proiectul de Lege a fost trimis în Parlament
Proiectul de lege privind introducerea impozitului forfetar a fost aprobat, ieri, în şedinţa de Guvern şi transmis Parlamentului.
Impozitul forfetar urmează să fie aplicat prin modificarea Codului Fiscal companiilor care activează în domeniul restaurantelor şi alimentaţiei publice, în sectorul turistic şi în cel al întreţinerii şi reparării autovehiculelor. Societăţile vizate trebuie să aibă o cifră de afaceri anuală netă de maxim 50 milioane euro, echivalent în lei, sau active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate. De asemenea, firmele care intră sub incidenţa impozitului vor avea o pondere a veniturilor obţinute din activităţile vizate în total venituri de peste 70% şi minim 250 de salariaţi, acestea trebuind să nu se afle în dizolvare. Potrivit noului act legislativ, barurile şi cafenele situate în zona A (centrală) a Bucureştiului, având o suprafaţă de 70 metri pătraţi (mp) ar urma să plătească un impozit forfetar anual în valoare de 8.060 lei. În cazul unui restaurant de 100 mp din zona B a Capitalei, noul impozit se ridică la 14.490 lei.
Formula de calcul pentru segmentul de restaurante şi baruri ţine cont de impozitul standard pe care îl plăteşte o companie din domeniul respectiv, de rangul localităţii unde se află locaţiile în cauză, de o variabilă în funcţie de suprafaţa utilă a locaţiei, de un coeficient de ajustare pentru spaţiu tehnic şi de un coeficient de sezonalitate. Pentru hoteluri şi alte facilităţi de cazare, impozitul forfetar se calculează pe baza valorii impozitului standard şi a numărului de locuri de cazare, în timp ce în cazul service-urilor auto formula ţine cont de coeficientul pentru activităţi de spălătorie auto, de cel pentru activităţi de vopsitorie, activităţi de tinichigerie, de mecanică şi ITP şi de