În dimineaţa zilei de 1 octombrie, cea mai mare putere a lumii s-a trezit în şomaj tehnic parţial. Pe scurt, guvernul federal a fost închis parţial, o consecinţă a incapacităţii Congresului de a mai negocia. Peste 800.000 de oameni, angajaţi federali consideraţi "neesenţiali" au fost trimişi acasă şi nu mai au voie, legal, nici măcar să îşi verifice e-mail-ul de serviciu. Parcurile naţionale, muzeele, programele de vaccinare antigripală, tot ce nu e de importanţă capitală în funcţionarea unei ţări a fost închis. Dincolo de consecinţele financiare imediate, care se văd mai ales în turism, şi de frustrarea generalizată a americanilor cu un sistem profund disfuncţional, rămâne o altă problemă: imaginea Statelor Unite ca ţară, credibilitatea unei ţări care şi-a asumat rolul de supraveghetor mondial al altor ţări. Deasupra tuturor acestor aspecte, marea criză nici nu a început. Ea va veni în 17 octombrie, când SUA nu se va mai putea îndatora şi când ar putea intra în incapacitate de plată a obligaţiunilor.
Ediţia de marţi a "Amanpour.", emisiunea celebrei jurnaliste Christiane Amanpour, a pornit de la următoarea întrebare: "Este America un stat eşuat?". Invitaţii ei, Andrew Neil, publisher britanic, şi Ryan Lizza, corespondent pentru New Yorker, au căzut de acord că ce se întâmplă acum în SUA arată că marea puetere mondială a devenit o democraţie disfuncţională. "Americii îi place să ţină predici lumii despre guvernanţă. Cred că restul lumii va trebui să dea SUA câteva lecţii despre guvernanţă", i-a spus Andrew Neil lui Amanpour.
gândulvă prezintă, pe puncte, o analiză a crizei americane: întrebări şi răspunsuri
FOTO: Alex Wong/AFP/Mediafax
Ce se întâmplă acum? - Traducerea "shutdown-ului" american pentru români
Începând cu 1octombrie, guvernul federal american a fost închis parţial, pentru prima oară în 17 ani, ca urmare a incapa