Deşi numărul cetăţenilor din judeţ care vor să lucreze în străinătate este de peste 10 ori mai mare, vin şi în Olt lucrători, din ţări non - UE ce-i drept, pentru a lucra în domeniul textil, a îngriji copii, dar şi pe posturi de specialist.
Piaţa de muncă din judeţ, deşi considerată cel puţin neatractivă pentru şomerii din zonă, este salvarea pentru zecile de lucrători din ţări sărace, în mare parte. Din 2007 şi până în prezent, Serviciul Eures din cadrul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă a eliberat adeverinţe societăţilor care au adus mai mult de 1.100 lucrători din ţări din afara spaţiului european. Anul 2008 a fost cel în care peste 500 de angajaţi şi-au găsit la noi soluţia de a asigura familiilor de peste mări şi ţări o pâine pe masă. În următorul numărul a scăzut la 177, în 2010 n-au mai ajuns decât 18 angajaţi din ţări non-UE, pentru ca de atunci să se înregistreze anual peste 160 de angajaţi.
În acest an, în primele 10 luni, opt societăţi de pe raza judeţului au solicitat adeverinţe pentru a putea să încadreze 106 cetăţeni din afara Uniunii Europene. Procedura prevede eliberarea respectivelor adeverinţe (în baza OUG 56/2007 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României) care atestă că şomerii aflaţi în evidenţele serviciului public nu îndeplinesc cerinţele impuse de angajatori, ulterior putând începe căutarea angajaţilor potriviţi în afară.
„De cele mai multe ori condiţia de cunoaştere a unei limbi străine este cea care impune restricţia şomerilor noştri. Sunt societăţi cu patroni străini, care vor poate să aducă lucrători din ţara lor, sunt specialişti care se aduc în anumite societăţi industriale, cazurile sunt foarte diverse”, spune consilierul Eures Elena Ţane.
Ce poţi să faci în România, când românii noştri se înregistrează cu sutele lunar, doar-doar vor găsi un loc de mun