Pentru că sezonul rece şi-a făcut o intrare destul de bruscă, organismul nostru are nevoie de protecţie şi alimentaţie sănătoasă, iar preparatul de mai jos te va încălzi de îndată ce îl vei servi!
INGREDIENTE
- 500 g de fasole boabe (lăsată cu o seară înainte la înmuiat)
- 350-400 g de costiţă afumată
- 1 ardei gras roşu
- 1 ceapă mare
- 2 morcovi
- o jumătate de ţelină
- 3 linguri de bulion concentrat
- Ulei de floarea soarelui
- sare
- piper
- tarhon
- boia
- 2 frunze de dafin
Pentru pâine:
- 1 kg de făină
- 2 cuburi de drojdie
- sare
- apă
MOD DE PREPARARE
Pâinea
Drojdia se dizolvă împreună cu sarea în puţină apă călduţă, se toarnă peste făină, apoi se frământă. Pentru a obţine aluatul ideal, apa se adaugă încet, încet, până când compoziţia capătă elasticitatea dorită. Se lasă la dospit pentru 2 ore. Mai apoi, se fac patru cocoloaşe de aluat şi se pun într-o tavă de dimensiuni mari, tapetată cu ulei şi făină. Se lasă la copt, pentru o oră. La sfârşit, se ung cu gălbenuş de ou şi se mai ţin încă 2-3 minute la cuptor.
Ciorba
În oale diferite se pun la fiert carnea şi fasolea. Fasolea se fierbe în două ape pentru a elimina excesul de amidon, în timp ce carnea este preferabil să o dăm într-un fiert pentru a scăpa de excesul de sare.
Separat, într-o oală adâncă, se călesc legumele tăiate cubuleţe cu puţin ulei. Se adaugă carnea şi fasolea şi se lasă la fiert preţ de 45 - 50 de minute. După 35 de minute de fierbere, se adaugă cele trei linguri de bulion şi tarhonul, iar la sfârşit sare, piper şi boia, după gust, şi se stinge focul.
Abia după aceea se adaugă