In timp ce Romania este lovita de cea mai friguroasa toamna din istorie, 50 de copii din Eforie Sud, impreuna cu parintii, s-au trezit sub cerul liber. Adaposturile in care stateau au fost demolate de primarie, pentru ca nu aveau autorizatie. Iar o parte din cei mici au fost trimisi intr-o cladire dezafectata, fara apa, curent sau grupuri sanitare.
Cinic, primarul spera ca vor pleca singuri, asa cum se intampla cu maidanezii aciuati pe langa o macelarie, care se inchide.
200 de milioane de euro ar putea primi Romania in urmatorii 6 ani, daca responsabilii ar vrea sa rezolve problema copiiilor sarmani. Dar pentru asta tara noastra ar trebui sa schimbe legile si sa cheltuiasca banii eficient.
Melisa si Cristina sunt surori. Au 9 si 10 ani, iar de cand casa lor a cazut sub buldozere, cu greu isi mai gasesc puterea sa zambeasca. Nu au lipsit insa nicio zi de la scoala.
S-au adapostit intr-un vechi internat, in care e mai frig decat afara.
"Decat pe strada, ne-am bagat aici, fara lumina, fara apa, e foarte greu. Cel mic s-a imbolnavit rau de tot", spune mama copiilor.
"La iarna o sa ajunga in rampile de gunoi. Nu-I trimit nicaieri, ei se duc singuri. Noi facem ce trebuie sa facem: asanam zona, curatam, ducem gunoaiele de acolo. Stiti cum e: cand se inchide la macelarie, cainele mai sta cateva zile, dar pana la urma daca macelaria este inchisa trebuie sa plece in alta parte", declara Ovidiu Brailoiu, primar Eforie.
Dincolo de cinismul primarului, in Romania exista legi care protejeaza copiii aflati in situatii vulnerabile. Directia pentru Protectia Copilului este prima chemata sa intervina si sa gaseasca, macar temporar, adapost civilizat pentru cei mici.
Exista oameni care au adresa in buletin la adaposturile acum demolate, care au platit taxe pentru cladiri si isi facusera chiar contracte pentru electric