Administratorul unei firme de reparat calculatoare a prejudiciat bugetul cu peste 140.000 de lei
În condiţiile în care guvernanţii se încăpăţânează să menţină ridicat nivelul fiscalităţii în speranţa că astfel vor astupa găurile adânci din buget, inventivitatea administratorilor nevoiţi să plătească impozite împovărătoare găseşte mereu noi metode de a fenta taxele obligatorii, urmarea fiind nu atragerea banilor la buget ci înflorirea fenomenului de evaziune fiscală.
Printre cei care s-au ales cel mai recent cu dosar penal pentru o astfel de infracţiune se numără şi un buzoian de 35 de ani, administratorul unei firme ce se ocupa cu repararea calculatoarelor şi echipamentelor periferice. Domeniul de activitate nu este nici pe departe unul extrem de profitabil, aşa că administratorul făcea cu greu faţă taxelor mari pe care trebuia să le achite la Stat, aşa că în 2010 a început să caute o soluţie pentru a fenta aceste dări. A apelat, la fel ca mulţi alţii, la o metodă intens practicată, anume aceea a evidenţierii în contabilitate a tranzacţiilor fictive, pentru a diminua astfel masa profitului şi a scădea automat impozitul. Astfel, începând cu luna decembrie a anului 2010, ar fi început să înregistreze în contabilitatea firmei facturi false, întocmite pe numele unor firme fantomă, documente din care rezulta că a achiziţionat cartuşe de imprimantă de la respectivele societăţi inexistente. De atunci şi până în martie 2013, valoarea tranzacţiilor fictive evidenţiate în contabilitatea firmei buzoianului a atins suma de 745.530 de lei, iar în acest mod, administratorul a diminuat masa impozabilă, sustrăgându-se de la plata TVA şi a impozitului pe profit, în valoare de 144.318 lei.
Recent, firma a intrat în atenţia poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar la începutul acestei săptămâni, aceştia au demarat urmărirea penală împotri