Guvernul vrea să atragă companii din statul asiatic pentru cele două mari proiecte energetice ale ţării noastre, în valoare totală de aproape 8 miliarde de euro.
În lipsă de bani, executivul de la Bucureşti se străduieşte să aducă pentru proiectele importante prevăzute în România companii din China. Printre aceste proiecte figurează centrala Tarniţa-Lăpuşteşti sau Autostrada Transilvania (A3), ambele derulate pe teritoriul judeţului Cluj.
Ministrul Constantin Niţă susţine că Departamentul pentru Energie poartă negocieri intense cu companii din China pentru dezvoltarea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti şi pentru construirea Unităţilor nr. 3 şi 4 de la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă (estimată la 6,5 miliarde de euro), conform Bursa. La o vizită în Asia, un alt oficial al guvernului, Dan Şova, ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, a avut întrevederi cu lideri ai marilor companii constructoare din statul chinez, printre care Sinohydro şi China Road and Bridge (CRB). Synohydro, ce a realizat 50% din hidrocentralele lumii, şi-a arătat intenţia de a realiza proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti, aflat în legătură cu reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, printr-un sistem de echilibrare energetică. Valoarea proiectului de la Tarniţa este cuprinsă între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro.
China Communications Construction Company şi-a manifestat interesul pentru tronsonul Gilău - Suplacu de Barcău din A3, rămas neexecutat. „În urma realizării studiului pentru acest tronson, reiese că traficul actual depăşeste 21.000 de vehicule/ media zilnică anuală. Tronsonul este interesant pentru compania chineză, pentru că face legătura cu coridorul IV Pan-european prin construirea Autostrăzii Sebeş-Turda", a precizat Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine. Şova a participat la un forum de afaceri româno-chi