În urmă cu vreo 10 ani, când scriam tot aici că viitorul încălzirii blocurilor nu stă în niciun caz în termoficarea centralizată, ci doar în centralele de apartament, autorităţile de atunci se făceau că nu aud, iar conducerea de la acea vreme a CET, în frunte cu directorul general Vasile Munteniţă, ne contrazicea frenetic. Ba chiar, în viziunea lui de "specialist", susţinea cu tărie că, dimpotrivă, oamenii îşi vor da seama de asta şi că, la un moment dat, vor renunţa singuri la centrale şi vor cere, pe capete, rebranşarea la sistemul centralizat. Asta în timp ce mii de brăileni îşi instalau surse individuale de încălzire şi însuşi Munteniţă se încălzea liniştit la propria centrală de apartament.
Timpul însă ne-a dat dreptate, Munteniţă a plecat prin Bucureşti, pe la nu ştiu ce minister, iar singurul deznodământ în cazul CET este tăierea la fier vechi (păcat că nu se poate proceda aşa şi în cazul politicienilor!). Între timp, toţi cei responsabili de prin CET şi Primărie şi-au montat acasă centrale de apartament, nepăsându-le de sutele de milioane de euro pompaţi inutil într-un colos ce se îndrepta spre un final previzibil.
Evident, mai există vreo mie de brăileni care, din sărăcie ori încrezându-se în asigurările date de autorităţi, au rămas abonaţi ai sistemului centralizat de termoficare. Iar acum se uită cu deznădejde la caloriferele reci din fontă, care probabil nici nu se vor mai încălzi vreodată, şi cu ciudă la vecinii cărora deja le duduie centralele de apartament.
Mai ales pentru că afară s-a făcut suficient de frig pentru a porni căldura în apartamente. Evident, pentru cine are această posibilitate. Pentru că tocmai acesta a fost atuul principal al centralelor de apartament: pot fi pornite oricând în cursul anului, când se face frig, şi pot fi oprite oricând în timpul sezonului rece, dacă afară e prea cald. C