Ioan Fărmuş
Privind înapoi, cititorul
Ipostaze ale lectorului în proza românească
Editura Cartea românească
Cartea are la bază lucrarea de doctorat a filologului nemţeam Ioan Fărmuş şi porneşte de la întrebarea „De ce nu avem o teorie a receptării? ”. Cercetarea sa are ca scop principal (re)aducerea cititorului in centrul unei problematici interpretative. Sunt studiate stilurile mai multor scriitorii – Ion Budai-Deleanu, Al. Odobescu, I.L. Caragiale, Camil Petrescu, Mircea Horia Simionescu, Mircea Cartarescu.
„O lucrare extrem de agreabila – scrie Al. Cistelecan –, cu nerv pentru dezbatere si cu finete de observatii, folosind un aparat conceptual riguros si o baza erudita (de care nu face niciodata parada, ci o investeste fluent in operatiile interpretative sau de elaborare conceptuala), matura in ton si-n argumentatie, stilistic extrem de curata, cercetarea lui Ioan Fărmuş duce la rezultate si observatii de o evidenta originalitate, intr-o conduita elevata, de excelenta in toate compartimentele.”
Marius Oprea
Întâlnire cu Apostol
Editura Grinta
Istoricul care a ajuns să fie cunoscut, inclusiv în cărţi scrise de alţii, drept „vânătorul de securişti”, este şi eseist şi poet. Volumul de faţă este de versuri şi a apărut anul trecut. „şi acolo am fost între / vii şi morţi, între nebuni / şi soldaţi” mărturiseşte autorul cu multă sinceritate într-unul dintre poemele sale. În final adaugă că poemele sale ar fi rămas „de sertar” dacă n-ar fi fost prietenul Gabriel Cojocaru care să-l îndemne să le adune într-o carte. Iar acesta scrie , pe ultima copertă, că „întâlnirea cu Apostol s-a petrecut în realitate, doar aşa au urmat poemele trăite şi durute”.
Cecelia Ahern
Întâlnire cu viaţa
Editura Allfa
Traducere din limba engleză şi note de Marilena Iovu. Cecelia Ahern, născută la Dubli