Într-un sistem care lasă mult de dorit, cu mari carenţe în privinţa protecţiei copiilor, zeci de copii îşi încep viaţa cu stângul, fără a avea nici măcar cea mai mică vină, poate doar aceea că s-au născut. Legea e atât de prost făcută încât chiar dacă o mamă îşi abandonează nou-născutul, aceasta are drepturi infinite asupra copilului, deşi ea nu-l vrea.
Într-o cameră frumos amenajată a Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, două voluntare ale unei fundaţii ţin loc de mamă unor copii nedoriţi de părinţi, a căror singură vină este că s-au născut. Deocamdată nu au nicio grijă, sunt îngrijiţi cum se poate mai bine, însă viitorul lor este cât se poate de sumbru. Au slabe şanse de a fi adoptaţi, asta şi din cauza legislaţiei extrem de stufoase din domeniu, care îi face pe potenţialii doritori să aştepte şi câte doi ani pentru a putea adopta un copil.
Statistica este cât se poate de gravă, în 2012, în fiecare lună, câte doi copii erau părăsiţi în Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Dintre aceştia prea puţini au fost adoptaţi, restul ajungând în plasament.
„În momentul de faţă în Spitalul Judeţean avem abandonaţi patru copii în secţia de pediatrie şi un copil în secţia de nou-născuţi. Anul trecut am avut un număr de 25 de copii abandonaţi, dintre care doi au plecat în Centrul de Plasament, fiind cu nevoi speciale, restul în asistenţă maternală. De la începutul acestui an şi până acum au fost abandonaţi 18 copii”, spune Renata Lindert, asistent social principal la Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Cauzele abandonului sunt multiple, de cele mai multe ori fiind legate de situaţia financiară precară a familiilor din care provin mamele. „Mamele sunt cu situaţii precare, sunt mame care nu au sprijin din partea familiei, nu cunosc metodele contraceptive sau nu doresc să le folosească”, mai spune Renata Lindert.
Din spital, copiii abandonaţi ajung în asistenţă