Rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a ajuns la 23,77% în luna septembrie, faţă de 21,89% în august, ceea ce reprezintă o creştere de 1,88%, potrivit datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene.
Cea mai mare creştere - aproape 6 procente - se înregistrează pe POSDRU, unde nivelul absorbţiei este de 24,6% (855,19 milioane de euro) în septembrie, faţă de 18,73% (651,17 milioane de euro) în august. Pe Programul Operaţional Regional, rata de absorbţie a crescut cu 2,14%, de la 39% (1,453 milioane de euro) în august la 41,14% (1,532 milioane de euro) luna trecută.
În ceea ce priveşte POS Transport, POS Mediu, PO AT (Programul Operaţional Asistenţă Tehnică) şi PO DCA (Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative) creşterea a fost de sub un procent la fiecare.
POS CCE (Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice) se află în continuare în faza de presuspendare. O echipă de audit a Comisiei Europene s-a aflat, săptămâna trecută, la Bucureşti pentru a evalua măsurile luate de autorităţile de la Bucureşti în vederea deblocării programului. Surse europene au precizat pentru MEDIAFAX că CE ar putea anunţa deblocarea POS CCE în luna octombrie.
Ministrul Eugen Teodorovici şi-a propus la preluarea mandatului, în decembrie 2012, o rată de absorbţie de 50%. În luna martie, la conferinţa MEDIAFAX talks about SMEs, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că în acest an România are obligaţia să emită facturi de 6,5 miliarde de euro pentru investiţii din fonduri europene, ceea ce înseamnă o creştere a gradului de absorbţie de la 12% anul trecut la 50%.