Chiar dacă amenzile sunt consistente şi cu toate că pentru folosirea unui număr mai mare de cinci persoane la muncă administratorul se alege cu dosar penal, munca la negru la Tulcea se practică şi nu în puţine cazuri. Ba chiar cu sutele. De la începutul anului nu mai puţin de opt administratori s-au ales cu dosar penal pentru folosirea unor muncitori fără forme legale de angajare.
Cel mai recent dosar îi aparţine unui subcontractor din cadrul şantierului naval la care inspectorii de muncă au depistat nici mai mult, nici mai puţin de 20 de persoane muncind „la negru”.
„Avem parte de cel de-al optulea dosar penal întocmit de la începutul anului 2013. Un angajator din cadrul şantierului naval a fost depistat cu douăzeci de persoane fără contracte de muncă încheiate. Până în prezent, în cele nouă luni scurse din 2013, au fost identificate 132 persoane care munceau fără forme legale, valoarea amenzilor aplicate doar pentru muncă fără forme legale fiind de 180.000 de lei”, a declarat inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Tulcea, Ciprian Madar.
Codul Muncii prevede că primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.
Potrivit legii, se constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă.
Chiar dacă amenzile sunt consistente şi cu toate că pentru folosirea unui număr mai mare de cinci persoane la muncă administratorul se alege cu dosar penal, munca la negru la Tulcea se practică şi nu în puţine cazuri. Ba chiar cu sutele. De la începutul anului nu mai puţin de opt administratori