Doi fraţi din comuna Cornu Luncii şi familiile lor, împreună 11 suflete, din care şapte copii, au trecut în mai puţin de o lună de la disperarea provocată de cel mai greu moment al vieţii, când au rămas fără case, la uşurarea că semenii le-au sărit în ajutor şi nu i-au lăsat fără acoperiş deasupra capului în prag de iarnă.
Două case care au ars din temelii pe 6 septembrie au fost ridicate până la acoperiş după trei săptămâni de muncă voluntară şi cu materiale de construcţie strânse din donaţii, iar ajutorul semenilor nu se opreşte aici. După ce casele vor fi acoperite se va trece la lucrările de finisaj, după care cele două familii vor primi sprijin şi pentru o parte a mobilierului şi utilităţi. Toate acestea se întâmplă după ce primarul şi unul din preoţii din comună şi-au dat mâna, au cerut ajutor şi au mobilizat zeci de oameni la muncă voluntară. Sătenii de la Cornu Luncii demonstrează astfel că extraordinarele acţiuni de voluntariat de la Marginea, tot după incendii devastatoare, sunt „minuni” care se pot repeta.
O muncă de-o viaţă transformată în scrum în jumătate de oră
Gheorghe şi Dumitru Păvăloaia, fraţi, primul tată a patru copii, toţi minori, al doilea tatăl a trei copii, şi-au văzut munca de-o viaţă transformată în scrum fără să aibă timp măcar să realizeze ce s-a întâmplat.
„Într-o jumătate de oră s-a dus aproape toată munca de 23 de ani, de când m-am căsătorit. Am salvat doar ceva mobilă din casă şi hainele de pe noi, în rest nimic, tot ce am avut a ars”, a rememorat Dumitru Păvăloaia ziua blestemată de 6 septembrie.
La mai puţin de o lună distanţă, ieri, pe 2 octombrie, casele celor doi fraţi, locuinţe mari, cu şase-şapte camere, erau din nou ridicate pe vechile temelii.
O muncă voluntară în ritm infernal pentru ca oamenii să intre în casele noi înainte de instalarea iernii
Reconstrucţia a început