Reţeaua Mining Watch România acuză autorităţile de mediu că îngreunează procesul de anulare al acordului de mediu privind proiectul de minerit cu cianuri de la Certej, din Hunedoara, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.
Tudor Brădăţan, membru al reţelei, consideră că intervenţia Ministerului Mediului reprezintă o simplă "mimare a interesului".
Domnia sa precizează: "Ca urmare a pledoariei ministrului mediului Rovana Plumb pentru mineritul cu cianuri la Roşia Montană, participarea la acest proces a ministerului pare o simplă mimare a interesului. E ca şi cum Ministerul Mediului i-ar pune pe cei de la Deva Gold să deverseze direct 26.448 tone de cianură de sodiu în râul Mureş şi apoi să se servească cu profitul estimat din conturile băncii naţionale. Probabil că aşa ar fi mai ieftin pentru statul român, cum mai ieftin ar fi probabil şi achitarea către clanul Şova a sumelor ce le reies din afacerile de reprezentare juridică pentru companiile miniere pe de o parte şi lobby-ul guvernamental pe de altă parte".
Agenţia Regională de Protecţia Mediului a eliberat, în luna iulie a anului trecut, acordul de mediu pentru proiectul de minerit cu cianuri de la Certej.
Ministerul Mediului s-a sesizat la două luni după emiterea acestui acord de mediu, la solicitările societăţii civile, declarând că "acordul de mediu pentru Certej a fost emis fără a se respecta procedurile legale". Ulterior, în luna septembrie, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a depus o cerere de anulare a acordului de mediu pentru proiectul minier, se mai arată în comunicat.
La primul termen de judecată, Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat competenţa privind soluţionarea acestei cauze în favoarea Tribunalului Bucureşti, iar pe 1 octombrie, la noul termen de judecată, Agenţia Naţională a solicitat o nouă dată în vederea unei mai bune pregătiri privind acest sub