Cele trei reduceri consecutive ale dobanzii de politica monetara, operate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in ultimele luni, nu sunt sufiente pentru a relua creditarea de pe piata locala, cu toate ca aceste scaderi se vad deja in dobanzile practicate de banci, a declarat joi Dan Bucsa, economist in cadrul UniCredit Bank AG, Corporate & Investment Banking.
“Nu vedem o reluare rapida a creditarii de consum. Nu este suficient sa avem o creditare mai ieftina. Este nevoie si de cerere”, a mai spus economistul.
De asemenea, el considera ca BNR s-a gandit prea tarziu sa reduca dobanda cheie, daca ne uitam la ce s-a intamplat in regiune.
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat in sedinta din 30 septembrie 2013 sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,25% pe an de la 4,5%, incepand cu data de 1 octombrie 2013.
In acelasi timp, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor in lei (15%) si in valuta (20%) ale institutiilor de credit.
Dan Bucsa a precizat ca reducerile dobanzii cheie realizate de BNR se vad deja in dobanzile la credite practicate de banci.
Acesta a mai spus ca o ieftinire a creditelor ar putea sa vina din reducerea dobanzii de politica monetara, a cheltuielilor operationale si costul riscului.
De asemenea, economistul a declarat ca, pe termen lung, rezervele minime obligatorii (RMO) ar trebui sa coboare la nivelul din regiune, de sub 5%. El a aratat ca acest lucru nu se poate realiza foarte repede, ci treptat.
Si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a sustinut recent ca reducerea nivelului dobanzilor la creditele in moneda nationala este categoric insuficienta si nu reflecta nici politica monetara si nici conditiile de piat