Noua varianta, aflata in faza de proiect, “urmareste imbunatatirea raporturilor dintre pacient si medic, transparenta maxima privind raporturile dintre medic si pacient in cadrul raspunderii civile in exercitarea profesiei medicale”. Cel putin aceasta este explicatia data de oficialii sistemului sanitar pentru necesitatea schimbarii actualei lege a malpraxisului.
Daca proiectul actual, aflat in dezbatere publica va trece in aceasta forma, pacientul va avea posibilitatea sa obtina sume de bani pentru repararea prejudiciului reclamat doar dupa o intelegere amiabila.
Se urmareste si stabilirea unor criterii obiective pentru despagubirea pacientilor de catre asigurator.
„Spitalul va fi cofinantator minor al politei de asigurarea a personalului medical. De asemenea, potrivit proiectului, se va limita cuantumul despagubirilor pentru daunele morale. Este importanta ca se va stabili o procedura obligatorie de solutionare pe cale amiabila intre pacient, medic si asigurator, inaintea eventualelor demersuri judiciare. Procedura de intelegere amiabila nu va putea sa depaseasca 6 luni de la data inceperii”, precizeaza medicul Valeriu Armentean.
Ministerul Sanatatii a mai anuntat ca va avea un corp de experti medicali la care se va putea apela pentru probleme de malpraxis.
Va exista si posibilitatea apelarii la mediatori, care insa vor fi platiti majoritar de asiguratori.
„Legea prevede in politele de asigurare clauze de anterioritate – medicul va fi asigurat pentru incidente petrecute cu pana la 3 ani inaintea incheierii contractului de asigurare. Va exista garantia despagubirii in cuantumurile prevazute de lege pentru daune morale sau patrimoniale”, au mai anuntat reprezentantii MS. (Aurora Dimitriu) Noua varianta, aflata in faza de proiect, “urmareste imbunatatirea raporturilor dintre pacient si medic, transparenta maxima