Casa monument din satul Gârda de Sus, judeţul Alba, achiziţionată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în anul 2001, a fost reconstruită la Cluj.
O casă din anul 1779 a fost reconstruită în Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Potrivit directorului Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, casa a fost reconstruită în cadrul unui proiect care şi-a propus să ilustreze, prin intermediul unei gospodării caracteristice, cea mai veche etapă a procesului istoric de populare a Ţării Moţilor, prin roiri individuale şi nesincronizate, bazate pe defrişări la mari distanţe de satele de origine, în munte.
Elementele decorative surprinzătore ale casei (meştergrinda bogat crestată, capetele sculptate ale grinzelelor, arcada uşii monoxile, feroneria artistică de la ferestrele fixe) evidenţiază modul în care proprietarul a ţinut să marcheze schimbarea statutului provizoriu al construcţiei, în timp ce inscripţia amplă şi elegant caligrafiată, cu caractere chirilice (“Anii Domnului 1779, în luna iulie, în 13 zile) indică prezenţa aici a unui dulgher local, român, ştiutor de carte, arată reprezentanţii Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Lucrările de reconstrucţie a casei au fost efectuate, sub îndrumare muzeografică permanentă, de către o echipă din satul Albac, renumit în Ţara Moţilor pentru dulgherii săi, care păstrează şi astăzi tehnicile tradiţionale de construcţie. Casa a fost înălţată de dulgheri conform documentaţiei de demontare, care a inclus nemerotarea cu plăcuţe a fiecărui element component şi fotografierea stadiilor procesului.
Elementele din lemn recent, care au înlocuit elementele deteriorate, au fost copiate identic după cele vechi şi au fost prelucrate prin cioplire cu barda, în tehnică tradiţională. Tot manual, cu ferăstrăul şi securea, au fost realizate şi îmbinările capetelor bârnelor ce compun pereţii.
S