O mie de mineri de la Cariera Jilţ Nord scapă de şomajul tehnic după ce o armată de mediatori, directori din cadrul CE Oltenia şi primari din zonă, a reuşit să-l convingă pe proprietarul ce bloca activitatea unităţii să-şi vândă bucata de teren aflată în calea excavatoarelor. Situaţia devenise critică, în ultima perioadă, iar bătrânul refuza cu încăpăţânare orice altă sumă în afara de cea pe care o cerea, 10 miliarde de lei vechi şi o mulţime de angajări. Acordul la care au ajuns negociatorii va fi supus aprobării astăzi în şedinţa Directoratului CEO.
A semnat pentru 2 miliarde de lei vechi
Viorel Vulpe, directorul UMC Jilţ, şefi din CEO şi primarii din zonă şi-au unit forţele pentru a-l convinge pe Aristică Dragotoiu, bătrânul de 70 de ani care nu voia în ruptul capului să-şi vândă proprietatea, patru bucăţi de teren, cu o suprafaţă totală de 1,5 ha, pentru mai puţin de 10 miliarde de lei vechi şi zece angajări la unitatea energetică pentru ca şase excavatoare ale carierei din zonă să-şi poată extinde frontul de exploatare. Pe bătrân nu l-a interesat nici măcar faptul că 1000 de oameni, inclusiv unul din fiii săi, ar fi intrat în şomaj tehnic. În cele din urmă, eforturile celor plecaţi să-l convingă au dat roade, iar Dragotoiu a acceptat să-şi înstrăineze pământul atât de preţios pentru 203.000 de lei, plus angajarea a doi nepoţi. O sumă considerată echitabilă de către cei care au purtat discuţiile cu el, conformă cu evaluările pe terenurile arabile şi forestiere din zonă, plus masa lemnoasă de pe acestea, după cum afirmă surse oficiale din cadrul CE Oltenia.
Bătrânul a renunţat treptat la pretenţiile sale
Aristică Dragotoiu a devenit foarte cunoscut în tot judeţul în urmă cu ceva timp când, conştient că activitatea UMC Jilţ va fi afectată dacă nu-şi vinde pământul către CEO, a încercat să condiţioneze vânzarea cu o sumă absolut