Orice copil are momente de agitatie, rebeliune, agresivitate. In anumite etape ale dezvoltarii lor, copiii isi manifesta personalitatea in diverse moduri, unele acceptabile, altele greu de tolerat de catre parinti.
Nu de putine ori veti observa astfel parinti care isi lovesc copiii sau poate chiar voi ati facut asta de cateva ori. „Ma scoate din minti”, „m-a innebunit azi cu comportamentul lui”, „nu stiu ce sa ii mai fac, ii dau una la fund ca sa il calmez” – sunt replici deseori intalnite in cazul mamicilor.
Sunt specialisti care spun ca o palma la fund nu strica daca e data atunci cand trebuie, alti psihologi nu recomanda nici macar o singura data pedeapsa corporala asupra copiilor. Motivele studiate de cei care se opun „corectiilor fizice” sunt prezentate mai jos.
Pedepsele fizice duc la un comportament agresiv.
Copiii care sunt loviti cand au un comportament agresiv sunt mai predispusi sa loveasca sau sa muste alti copii, sa fie violenti atat asupra altor copii dar si in relatia cu alti adulti.
Pedepsele corporale duc la rebeliune
Copiii se vor revolta cel mai adesea impotriva parintilor atunci cand sunt loviti, chiar daca parintii cred ca „o merita”. De cele mai multe ori acesti copii isi vor manifesta frustrarea in afara mediului familial si risca sa ia parte la actiuni care le pot pune viata in pericol.
Copiii devin confuzi legat de senzatiile fizice.
Copiii care sunt loviti deseori devin confuzi in ceea ce priveste senzatiile de durere, foame, oboseala. Intregul sistem senzorial este dezechilibrat daca se aplica deseori corectii fizice.
Acest tip de pedepse duc la probleme legate de sexualitate.
Copiii care sunt loviti peste fundulet pot suferi disfunctii sexuale sau pot ajunge sa aiba deviatii in ceea ce priveste comportamentul lor in aceasta privinta.
Traum