În cadrul campaniei „Moldova fără oameni“, desfăşurată de Pro TV Chişinău, jurnalista Sorina Obreja a realizat o serie de reportaje despre soarta moldovenilor care muncesc în Italia. A găsit acolo oameni măcinaţi de dorul de casă, care aşteaptă ca lucrurile să se schimbe spre bine ca să se poată întoarce.
„Adevărul“: De ce ai ales Italia pentru a ilustra destinul moldovenilor plecaţi peste hotare?
Sorina Obreja: Italia este ţara care i-a atras ca un burete pe mulţi moldoveni care au ales să plece în Europa, iar oraşul Padova este numit deja „capitala moldovenilor din Italia“ datorită numărului foarte mare de cetăţeni de-ai noştri care şi-au facut acolo un cuibuşor. Tocmai de asta am ales să mergem acolo, să înţelegem cum o duc ai noştri departe de ţara lor. Unii moldoveni trăiesc acolo mult mai bine decât în ţara în care s-au născut, deşi mulţi fac sacrificii enorme ca să înfrunte criza care a lovit Italia în ultimii ani. Moldova e tristă fără ei şi e trist acest fenomen care ne-a luat, practic, a treia parte din cetăţeni.
Ce te-a impresionat cel mai mult în timpul acestei deplasări?
Mi s-a părut umilitor faptul că profesorii şi medicii noştri ajung să facă munca pentru care italienii nu-şi suflecă mânecile – au grijă de bătrânii lor, le fac curat prin case. În timp ce copiii noştri nu au suficienţi profesori şi medici. M-a întristat faptul că i-am găsit acolo pe mulţi dintre eroii campaniei noastre „Vreau părinţii acasă“ de acum trei ani. Chiar şi pe Andreea, fetiţa care şi-a aşteptat mama acasă şapte din cei opt ani ai săi, am găsit-o la Verona. O veţi vedea în curând la ştiri, ca şi multe alte istorii tulburătoare. Cel mai mult mă pune însă pe gânduri faptul că guvernanţii noştri încearcă în fel şi chip să evite subiectul. S-a întâmplat ca unul dintre cei mai înalţi oficiali, rugat să răspundă la o întrebare legată de această campanie, să r