În acest moment există cel puţin trei bănci care au contracte de credite cu prevederi ascunse, a declarat joi Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în cadrul unei conferinţe despre competiţie.
El a refuzat să nominalizeze care sunt aceste bănci şi să spună câte procese există împotriva lor.
"Există cel puţin trei bănci care în continuare încearcă să ascundă lucruri în contracte. N-o să va spun ce bănci şi câte procese sunt, pentru că vrem să le câştigăm pe toate. Cu cât mai mulţi bancheri corecţi, cu atât mai bine pentru ţară. Vrem cât mai puţini aventurieri", a spus Nica.
El a adăugat că, de la 1 octombrie, a fost înfiinţată o structura specializată în cadrul ANPC pentru a se ocupă de clauzele abuzive.
"Oamenii reclamau şi până acum clauzele abuzive, diferenţa este de abordare în justiţie. Noi vom introduce în toate procesele motivări în temeiul noii legi", a mai spus Nica.
Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Română a Băncilor, a menţionat că nu este normal să existe astfel de clauze după aplicarea Ordonanţei 50/2010.
Pe de altă parte, Bogdan Nica a mai afirmat că acele clauze care până acum erau legale nu vor fi declarate abuzive peste noapte. "Nu se va întâmplă că mâine sau poimâine să fie găsită abuzivă o clauză care înainte era legală", a spus el. Remarca sa a venit în contextul în care băncile şi instituţiile financiare nebancare s-au plâns că o serie de clauze care au fost legale până acum, după nouă legislaţie vor fi găsite ilegale şi că acest lucru nu este normal.
Nica a adăugat că principiul potrivit căruia un verdict în cazul unei clauze se va aplică şi la celelalte contracte este unul corect, european. "Trebuie să fie un semnal pentru profesionişti să nu facă profituri din clauze abuzive", a subliniat el. @N_