“Accidentele” apărute în timpul actului sexual nu mai sunt, ca în trecut, o corvoadă pentru femei. Pe vremea aceea existau doar două... soluţii: sarcina nedorită sau avortul. În zilele noastre însă, există, pe lângă numeroase metode contraceptive, şi una de urgenţă, pilula de a doua zi. Partea mai puţin bună e că prea puţine femei ştiu exact cum, când se foloseşte şi câtă eficacitate are.
Acesta este şi motivul pentru care Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală a lansat, ieri, campania “Planifică Neprevăzutul!”, pentru a informa publicul cu privire la contracepţia de urgenţă.
“Pentru o persoană cu viaţă sexuală activă, dar care, din diferite motive, nu consideră că este momentul oportun pentru a avea copii, utilizarea unei metode contraceptive eficiente e absolut necesară. Metodele tradiţionale (calendarul, retragerea) au eficienţă limitată, prin prisma «accidentelor » legate de utilizare. «Accidente» se pot înregistra şi în utilizarea unor metode moderne, fie uitând administrarea cu regularitate a pilulelor, fie prin ruperea sau alunecarea prezervativului. De aceea, este important ca femeile să ştie că au la dispoziţie o opţiune pentru prevenirea unei sarcini nedorite”, a declarat dr. Mirela Popa (foto), medic primar obstetrică- ginecologie MedLife.
Dacă e folosită în cel mult 72 de ore de la actul sexual, pilula de a doua zi e o măsură de protecţie eficientă, în cazul în care un alt mijloc anticoncepţional a dat greş. În ce situaţii poate fi folosită: după un contact neprotejat; nu există certitudinea că momentul “retragerii” a fost sau nu ulterior ejaculării; folosirea metodei calendarului lasă loc de îndoieli; diafragma/ prezervativul s-a rupt sau a alunecat; 4 dispozitivul intrauterin (steriletul) a fost expulzat; metoda contraceptivă regulată nu a fost folosită corect - de exemplu, aţi uitat/pierdut pilula anticoncepţ i onală sau, din ca