Închiderea guvernului de la Washington a intrat în a treia zi într-un context în care opoziţia blochează în Congres aprobarea bugetului guvernamental, ca tactică de negociere a reformei sistemului de sănătate, preşedintele Barack Obama se declară „exasperat“ de situaţie, iar republicanii au ajuns să îşi preseze propriii lideri de partid pentru identificarea unei soluţii. Între timp, pieţele încep să îşi piardă răbdarea.
Ieri, bursa din Statele Unite a deschis în scădere, investitorii analizând datele privind evoluţia cererilor de şomaj şi situaţia din Congres pentru deblocarea activităţii administraţiei federale, potrivit Bloomberg.
„Începem să ne dăm seama că situaţia ar putea dura o perioadă. (...) Plafonul de îndatorare este principala preocupare. Dacă reuşim să trecem peste momentul respectiv şi să depăşim disfuncţionalităţile statului, vom avea ulterior un drum mult mai sigur“, a declarat Mike Sorrentino, manager la fima de administrare de active Global Financial Private Capital.
Indicele S&P 500 a crescut cu 0,7% de la oprirea parţială a activităţii administraţiei federale la 1 octombrie, prima din ultimii 17 ani, investitorii mizând pe faptul că impactul economic al impasului bugetar va fi limitat.
Preşedintele SUA Barack Obama, s-a întâlnit miercuri seara cu lideri din Congres pentru a soluţiona criza, însă nu a obţinut un rezultat. Administraţia federală a trimis în concediu fără plată aproximativ 800.000 de angajaţi şi a oprit mai multe servicii considerate neesenţiale după ce Congresul nu a putut asigura finanţarea pentru noul an fiscal care a început la 1 octombrie.
Prelungirea pentru o săptămână a blocajului parţial al activităţii statului federal va reduce, probabil, creşterea economică cu 0,1 puncte procentuale, estimează economişti cosultaţi de Bloomberg. Costurile ar putea deveni mai mari dacă se prelungeşte c