Începând de anul viitor, pacienţii nu se vor mai putea prezenta la camera de gardă pentru orice problemă de sănătate. Asta pentru că Ministerul Sănătăţii (MS) a bătut în cuie pachetul de servicii medicale de bază prin care internările în spital şi consultaţiile medicale gratuite devin o raritate. Însă, de mult aşteptatul pachet vor beneficia nu doar cei care-şi plătesc dările la stat, ci şi cei care nu-şi achită contribuţia la sănătate.
Concret, începând cu 2014, asistenţa medicală se va acorda prin pachetul de bază, pachetul de programe naţionale, dar şi prin pachetul de asigurări suplimentare private, care nu a fost, în schimb, definitivat. Dimensionat în funcţie de bugetul Sănătăţii, şi aşa redus, pachetul de bază nu aduce veşti bune pentru românii de rând, care vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru serviciile extra, care nu sunt decontate de statul român.
„Cu noul pachet de servicii medicale, aşa cum este construit, se vor asigura serviciile medicale incluse pentru toată luna şi pentru toţi cei care au dreptul. Nu doctorul hotărăşte. Realizarea pachetului de bază s-a bazat pe dovezi, pe date statistice, care au fost utilizate şi prelucrate de specialişti. Am lucrat cu elita medicinei româneşti, profesori universitari, academicieni”, a explicat ministrul Eugen Nicolăescu.
DOAR ŞASE CONSULTAŢII GRATUITE PENTRU BOLNAVII DE CANCER
Astfel, „elita medicinei româneşti” a hotărât să limiteze drastic serviciile de care pot beneficia gratuit românii. Spre exemplu, un bolnav de cancer va putea trece pragul medicului din policlinică doar de şase ori pe an fără să plătească, în timp ce pacienţii care au până în 39 de ani vor avea dreptul la o singură consultaţie gratuită în trei ani. Cei trecuţi de 40 de ani sunt mai privilegiaţi, pentru că statul le va deconta o vizită anuală la medic.
Nu la fel de norocoşi