Cele mai importante zece şantiere de autostrăzi din România, cu o lungime de 250 de kilometri şi un cost de 1,8 miliarde de euro, au înaintat în medie cu circa 2% în perioada 1 august – 1 septembrie, arată calculele ZF pe baza informaţiilor transmise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Deşi luna august a fost favorabilă construcţiilor, ritmul în care au avansat lucrările a scăzut faţă de perioada anterioară, 1 iulie – 1 august, când aceste şantiere au înaintat în medie cu circa 5%.
Singurele şantiere care au cunoscut o creştere a ritmului de construcţie în luna august sunt cele care ar trebui inaugurate până la finalul acestui an.
Spre exemplu, pe primul lot al autostrăzii Orăştie - Sibiu, cu o lungime de 24 de kilometri, stadiul fizic de execuţie a înaintat cu circa 6,9%, până la 81,9%.
Autostrada care trebuia să fie gata în aprilie, potrivit termenului contractual iniţial, este construită de austriecii de la Strabag, care au încasat până la începutul lunii septembrie circa 73 de milioane de euro din contractul de peste 130 de milioane de euro, arată informaţiile transmise de CNADNR. Tronsonul ar urma să fie deschis până la finalul acestui an, potrivit celor mai recente estimări.
Lucrările au avansat cu circa 5,2% şi pe lotul al doilea al autostrăzii Orăştie - Sibiu, cu o lungime de circa 20 de kilometri, astfel că la începutul lunii septembrie tronsonul era gata în proporţie de 69,4%.
Constructorul român Straco Grup, controlat de Alexandru şi Traian Horpos, alături de constructorul italian Studio Corona, au încasat până la începutul acestei toamne circa 48 de milioane de euro din contractul de aproape 90 de milioane de euro pentru construirea celui de-al doilea lot al autostrăzii Orăştie - Sibiu.
Şi tronsonul al patrulea al autostrăzii Orăştie - Sibiu (16 kilometri), pe c