Constantin Răuţă, inginerul declarat spion străin de regimul ceauşist şi condamnat la moarte în 1974, are vineri un nou termen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), instanţă căreia îi cere se anuleze sentinţa dată în urmă cu aproape 40 de ani. "Cer în instanţă de ani de zile să se anuleze oficial sentinţa, dar ei nu vor să recunoască faptul că s-a dat o sentinţă cu condamnarea la moarte pe baza unei scrisori de la Securitate şi nimic mai mult", spune Răuţă.
El a fost catalogat drept spion după ce a cîştigat două burse UNESCO, una în Italia şi o alta în Franţa, iar statul român nu l-a lăsat să plece decât dacă acceptă să comunice permanent cu Securitatea. Pentru a putea pleca la specializare, Răuţă a acceptat, în 1970, poziţia de inginer-şef pentru sistemele de alarmă şi incendiu ale sediilor DIE şi ale ambasadelor ca să poată ieşi din ţară şi pentru a rămâne în lumea liberă. După ce a creat o situaţie de criză, cerând azil politic în SUA, a primit condamnarea la moarte, despre care Răuţă nu a aflat decât în 2005. Ulterior, a depus două cereri pentru anularea sentinţei prin recurs în anulare, dar i-au fost respinse pe motiv că nu îndeplineşte criteriile. După aceea, a făcut o altă cerere, dar prin care dorea să consulte dosarul de caz original, însă şi aceasta i-a fost respinsă.
Se menţine, se schimbă, se prescrie
Ulterior, la 21 ianuarie 2008, judecătorul Mihai Hondor i-a numit un avocat din oficiu lui Constantin Răuţă şi a judecat cauza. "A judecat-o ca în timpul regimului trecut, ilegitim şi criminal, fără citarea părţilor în dosar. În urma acestei «judecăţi», judecătorul Mihai Hondor a hotărât să menţină condamnarea la moarte. Sentinţa nu a fost comunicată revizuentului sau avocatului care a depus cererea şi tot judecătorul Hondor, la 18 iulie 2008, declara definitivă decizia lui de menţinere a condamn