"Chinezii ne-au cerut cel mai bun preţ", a declarat Ismet Yilmaz pentru ziarul Vatan, justificând decizia Guvernului turc prin faptul că firma chineză a acceptat să producă armele împreună cu Tucia.
Săptămâna trecută, autorităţile turce au anunţat deschiderea unor negocieri cu China Precision Machinery Import-Export Corporation (CPMIEC), care fabrică rachete de tip Hongqui (HQ-9 SAM). Ankara a lansat o licitaţie în 2009, în vederea unui contract pentru 12 baterii, a cărui valoare este estimată la aproape trei miliarde de euro.
"Am cerut o producere comună şi un transfer de tehnologie. Dacă celelalte ţări (care au depus oferte) nu ne pot asigura acest lucru, ne vom îndrepta spre ţări care o pot face", a anunţat ministrul turc.
Turcia, membră NATO, intenţionează totodată să îşi consolideze protecţia împotriva unor atacuri aeriene sau cu rachete, să îşi diversifice furniturile de echipamente şi să găsească parteneri în vederea producerii în comun de armament.
În afară de CPMIEC, alte trei firme au depus oferte pentru contract, şi anume complexul rus Rosoboronexport, grupul american Lockheed Martin-Raytheon şi alianţa europeană Eurosam. Firma chineză ar fi oferit, potrivit presei turce, un transfer complet de tehnologie.
Însă compania este vizată de sancţiuni, pentru livrarea de armament Iranului şi Siriei, aflate sub embargo.
Pentagonul s-a declarat îngrijorat de opţiunea Ankarei, iar NATO a evocat posibile probleme de compatibilitate cu sistemele şi radarele folosite de aliaţi.
În privinţa acestui ultim punct, Yilmaz s-a declarat încrzător. "Nu există nicio problemă în acest sens", a spus el.
Turcia nu a luat, pentru moment, o decizie finală, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al Ministerului turc de Externe
"Procedura (de achiziţie) nu a fost finalizată încă", a insistat Le