Magistraţii Curţii de Apel Cluj au respins recursul declarat de către comuna Plopiş, reprezentantă de primarul Nicolae Criste, şi a menţinut în întregime sentinţa civilă pronunţată de către Tribunalul Sălaj. Decizia instanţei clujene este irevocabilă.
Astfel, Primăria Plopiş trebuie să returneze la Fondul de rezervă bugetară, aşa cum au stabilit reprezentanţii Direcţiei Finanţelor Publice Sălaj şi ai Camerei de Conturi Sălaj, în urma unui control mixt pe care l-au derulat în luna iunie a anului trecut. Prin controlul în cauză s-a verificat modul de utilizare a fondurilor alocate prin HG 255/2012, privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale. Inspectorii au constatat că primăria Plopiş a utilizat în afara destinaţiei prevăzute de actul normativ amintit suma de 1,36 milioane de lei, pentru achitarea unor arierate, dar şi pentru a asigura contribuţia la un proiect cu finanţare externă nerambursabilă.
După cum ne-a declarat Nicolae Criste, edilul din Plopiş, 1,24 milioane de lei au fost transferaţi către Asociaţia Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Valea Barcăului, pentru a asigura cofinanţarea unui proiect pe Măsura 322 „Renovarea şi dezvoltarea satelor”.
Autorităţile au luat decizia mizând pe ideea că vor compensa cheltuirea acestor bani cu fondurile ce le vor fi alocate ulterior. Inspectorii de la Finanţe au dispus ca Primăria să restituie banii la Guvern.
Reprezentanţii administraţiei locale au încercat, dar fără succes, să iasă din încurcătură, contestând în instanţă concluzia controlului şi cerând anularea actului administrativ.
Nicolae Criste a precizat că instituţia pe care o conduce va înapoia statului în circa o lună aproximativ un milion de lei, după ce ADI Valea Barcăului va returna suma cu care comun