Cercetători din domeniul biologiei sunt de părere că fiziologia unică a pitonilor poate ajuta persoanele care suferă de boli cardiovasculare.
Pitonul are un mecanism biologic special pentru a compensa faptul că poate să reziste fără mâncare şi un an de zile sau ai mult. După o masă, greutatea inimii unui piton se dublează într-o singură zi, iar numărul trigliceridelor din fluxul de sânge se dublează, ducând la o producţie masivă de insulină şi lipide. După aceea, organele pitonului revin la dimnesiuni normale, fără a pierde noua masă musculară dobândită.
Leslie Leinwand, biologist molecular la University of Colorado, a început să studieze această adaptare în 2005. Ea şi echipa ei monitorizează potenţialul pitonului de a mima dezvoltarea organelor.
„Pentru a determina exact din ce cauză se lărgeşt inima pitonului, am transmis plasma de la un şarpe care nu a mâncat la alt şarpe, fără a sesiza vreo diferenţă. Apoi, am transmis plasma de la un şarpe hrănit la unul nemâncat şi am constatat că inima îi crescuse”, a declarat Leinwand, citată de „The Atlantic”.
„Michael Phelps avea o inimă imensă”, a explicat Leinwand, continuând: „ Inima atleţilor este asociată cu o fiziologie şi biologie cadiovasculară îmbunătăţită. Putem să ne uităm peste studiile cunoscute pentru a înţelege când este un semn de sănătate o inimă de o dimensiune mai mare.”
Scopul medicamentului este de a construi o musculatură sănătoasă în jurul inimii, la fel cum pitonul poate să îşi mărească masa inimii într-un mod sănătoas.
Compania biomedicală Hiberna Corporation of Boulder a căzut la o înţelegere cu Leinward în 2008 pentru a fabrica uleiul de şarpe. Ea preconizează că va ieşi pe piaţă în următorii zece ani.