Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) propune Guvernului să reducă spijinul acordat pentru un sfert dintre producătorii energie şi căldură în cogenerare, întrucât a constatat că aceştia au benificiat de un ajutor prea mare, au declarat joi pentru MEDIAFAX surse din instituţie.
"ANRE are elemente că 8-10 unităţi, din totalul de 37 care beneficiază de taxa de cogenerare, au primit prea mult. Reducerea sprijinului pentru aceste unităţi va avea ca efect o valoare mai mică a facturii la electricitate atât pentru consumatorii cansnici, cât şi pentru cei industriali", au afirmat sursele.
Taxa de cogenerare este încasată de companiile care produc simultan energie electrică şi termică şi este plătită de orice consumator. Taxa se aplică în intervalul 2011-2023, iar ponderea ei în facturi este de 2-3%.
Taxa de congenerare este percepută în baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investiţiile în tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, şi a fost autorizată de Comisia Europeană în 2010.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, declara în luna iulie că intenţionează să scadă unele taxe şi tarife în sectorul energetic, iclusiv taxa de cogenerare, pentru a reduce valoarea facturilor la electricitate.
Reducerea sau eliminarea unot taxe aplicate în sectorul energetic a fost cerută şi de unii consumatori mari de energie, precum ArcelorMittal.
Pe de altă parte, prin taxa de cogenerare sunt sprijinite CET-urile aflate în administrarea primăriilor, iar reducerea ei va avea ca efect scăderea încasărilor la aceste societăţi.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) propune Guvernului să reducă spijinul acordat pentru un sfert dintre producătorii energie şi căldură în cogenerare, întrucât a constatat că aceştia au benificiat de un ajutor prea mare, au declarat joi pe