Ministerul Sanatatii a venit in sfarsit cu Pachetul de servicii medicale la care vor avea dreptul, gratuit, romanii. Este deocamdata un proiect, scos in dezbatere publica, un pachet construit pentru un buget sarac la sanatate.
De altfel, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a si recunoscut ca resursele insuficiente pe care se bazeaza acum sistemul sanitar impuneau o schimbare. Iar spitalele au fost “puse la zid” pe motiv ca ar fi mari consumatoare de fonduri, uneori cu internari nejustificate. Accentul se mzuta insa pe medicina de familie, la cabinetele din reteaua primara urmand sa se faca in primul rand activitate de preventie a bolilor.
„Avand in vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate sustine in maniera in care functioneaza la ora actuala, concentrat pe spitale, care fac internari nejustificate sau fictive si sunt cele mai mari consumatoare de resurse”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Pornind de la o astfel de viziune, noul pachet de baza va elimina peste 300 de diagnostice din cele care pana acum erau acceptate la internarea in spitale. Cu alte cuvinte, internarea in spital nu se va mai face atat de usor ca in prezent. De exemplu, pentru pneumonie, ulcer, diabet tip 2 sau hepatite necomplicate nu va mai fi acceptata internarea in spital.
De asemenea, pe lista negativa sunt si alte diagnostice, care nu vor mai avea cale deschisa spre internare, printre acestea fiind: ateroscleroza cerebrala, cardiomiopatii ischemice si boli valvulare, astmul, ulcerul necomplicat, hepatita alcoolica si pancreatita alcoolica, osteoartroza, diareea si infectiile intestinale, tiroidita autoimuna, bronsite si BPOC, gastroenterite, colecistita cronica, coxartroza, gonartroza, osteoporoza postmenopauza, infectii urinare cu localizare nespecificata, fracturi multiple de coaste.
In POLICLINICA,