Temperaturi mai scăzute decât în aceste zile nu s-au mai înregistrat, în Constanţa, decât de două ori în ultima sută de ani. În timpul nopţii acestea scad până la un grad Celsius şi există chiar riscul apariţiei de polei, după cum a precizat Vasile Torică, directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea. În ciuda acestui fapt, caloriferele constănţenilor sunt în continuare reci şi vor rămâne aşa multe zile de acum înainte. RADET Constanţa nu are de gând să furnizeze căldură prea curând. Reprezentanţii regiei au anunţat că vor începe efectuarea probelor la rece de-abia de săptămâna viitoare, din 7 octombrie. „În funcţie de evoluţia temperaturilor exterioare din zilele ulterioare acestei date, vom hotărî şi vom comunica data începerii furnizării încălzirii în municipiul Constanţa. Facem apel la consumatorii noştri, asociaţii de proprietari, agenţi economici şi consumatori casnici, să ia măsurile necesare specifice pentru finalizarea lucrărilor pe instalaţiile interioare, în scopul prevenirii unor inundaţii nedorite odată cu umplerea instalaţiilor RADET”, au precizat reprezentanţii regiei. Aceasta recomandă consumatorilor care nu au instalaţia interioară terminată să manevreze în poziţia închis vanele de la branşament sau de la grupul de măsură a energiei termice.
Mai grav este că nici şcolile sau grădiniţele nu beneficiază de încălzire. ”Este frig în clase, mai ales la prima oră, cea de dimineaţă, dar nu avem ce face. Le spuem copiilor să mai pună o haină pe ei”, a declarat o profesoară.
Constanţa, preţ de top pentru gigacalorie
Multe asociaţii de proprietari nici nu doresc să aibă căldură de acum, în ciuda frigului. Oamenii preferă să se îmbrace mai gros, de teama facturilor. În Constanţa preţul plătit pentru o gigacalorie este unul dintre cele mai mari din ţară, de 358,54 de lei. Primăria Constanţa nu acordă subvenţie pentru gigacalorie, cu