Adolescenții agresivi care vin înarmați la ore spun că se simt mai în siguranță. Culmea, de multe ori, părinții sunt cei care le cumpără sau le împrumută armele albe. Sursa: LIBERTATEA
Potrivit unei analize realizate de ofițerii Serviciului de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul Poliției Capitalei, elevii problemă, care vin la școală înarmați cu bricege, se tem de fapt să nu fie ei înșiși victimele unui conflict.
De regulă, părinții sunt cei care le dau o armă albă, ca să se apere în cazul în care ar fi atacați de presupuși dușmani ai familiei. Mai mult, unii dintre elevii chestionați știu că portul unei arme albe este ilegal, dar trăiesc cu impresia că nu vor fi percheziționați niciodată.
Drogurile, mai rău ca o armă albă
Ei cred că "portul unei arme albe este justificat de legitima apărare, deci este un lucru normal", pentru că un eventual conflict cu o persoană agresivă este greu de evitat dacă nu ai un briceag la îndemână. În ceea ce priveşte eventualele incidente în care ar fi implicaţi colegii lor, "majoritatea elevilor consideră că nu e treaba lor şi nu e bine să se bage", iar dacă un coleg vine la şcoală cu arme albe sau droguri, l-ar accepta, dar ar evita să se împrietenească cu el, arată acelaşi studiu.
În plus, ei se simt mai în siguranţă lângă un coleg care poartă cuţit decât lângă un dependent de droguri, în condiţiile în care narcomanul poate face o criză şi le "poate face rău şi lor". Elevii le-au mai spus poliţiştilor că portul de armă albă nu ar trebui pedepsit dacă aceasta nu este folosită. În acest context, ei au susţinut că dacă ar şti că un coleg are un briceag la el, nu ar anunţa pe nimeni.
"Studiul a fost realizat după ce au fost intervievaţi 60 de elevi din cinci licee în care au avut loc incidente repetate. Am stat de vorbă cu elevii după ce, timp de trei ani şcolari, am pus cap la cap evenimentele