Universităţile din SUA şi Marea Britanie continuă să se menţină pe poziţiile fruntaşe în "Topul celor mai bune 400 universităţi din lume", întocmit de revista britanică "Times Higher Education". În timp ce instituţiile de învăţământ superior din Asia urcă în top, cele din Europa pierd teren pe fondul problemelor financiare.
Cele mai importante instituţii din Japonia, Coreea de Sud, China şi Singapore, au demonstrat că pot ţine pasul cu universităţile de prestigiu din Occident, au declarat autorii studiului.
"Tot mai multe universităţi din Asia le suflă în ceafă celor mai prestigioase instituţii din Vest. Se regăsesc tot mai des în primele 50 de universităţi ale lumii şi nu dau semne că vor abandona lupta", a declarat Phil Baty, editor la "Times Higher Education".
În ciuda presiunii asiatice, universităţile de peste Ocean şi Marea Britanie au ocupat primele 13 poziţii ale topului. De asemenea, 77 de instituţii de învăţământ superior din SUA şi 31 din Marea Britanie s-au aflat în top 200.
La polul opus, numeroase universităţi din Europa continentală au coborât în top, ca urmare a lipsei de investiţii pe fondul crizei financiare. Totuşi, facultăţi din Suedia, Danemarca şi Norvegia au urcat în top.
Studiul celor de la "Times Higher Education" a fost întocmit pe baza unor date relevante, ce fac referire la reputaţia instituţiilor în mediul academic, raportul profer-studenţi şi sumele alocate pentru cercetarea ştiinţifică. Astfel, cele mai bune 10 universităţi din lume în anul şcolar 2013-2014 sunt:
1. Institutul de Tehnologie din California (CalTech - SUA) - pentru a doua oară consecutiv pe primul loc
2. Universitatea Harvard (SUA)
3. UniversitateaOxford (Anglia)
4. Universitatea Stanford (SUA)
5. Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT - S