Cu o concurenţă atât de puternică pe piaţa muncii, micile greşeli în CV-ul dumneavoastră pot face diferenţa între a reuşi sau nu la un interviu. Specialiștii din cadrul Rețelei Europene de Servicii pentru Ocuparea forţei de Muncă (EURES) oferă câteva sfaturi pentru un CV de succes.
Iată ce recomandă specialiștii în recrutare:
1. Verificaţi de două ori ortografia şi gramatica
Da, o spunem cu toţii, dar greşelile simple de ortografie şi gramatică din CV‑uri rămân încă cea mai frecventă nemulţumire reclamată de angajatori. Greşeli simple în CV vă trimit direct în teancul „Nu”, oricât de bune ar fi calificările şi experienţa dumneavoastră profesională. Cereţi cel puţin la doi prieteni sau membri ai familiei să vă citească şi să vă verifice CV-ul înainte de a-l trimite. Dacă vă depuneţi candidatura într-o altă ţară, încercaţi să găsiţi un vorbitor nativ care să vă verifice CV-ul.
2. Păstraţi CV-ul scurt
Majoritatea angajatorilor vor dispune numai de un minut sau aproximativ un minut pentru a arunca o privire pe CV-ul unui candidat. Dacă sunteţi proaspăt absolvent de liceu sau facultate şi aveţi deja un CV lung de opt pagini, angajatorii nu vor crede că aţi realizat atât de multe, vor considera numai că nu ştiţi să scrieţi clar şi concis. Verificaţi secţiunea Condiţii de viaţă şi de muncă pe portalul EURES pentru a avea informaţii specifice despre ţara în care vă trimiteţi candidatura sau creaţi‑vă propriul CV Europass în secţiunea Căutare CV-uri a Portalului mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă.
3. Întrebuinţaţi cuvinte relevante
Asiguraţi-vă că CV-ul dumneavoastră este relevant pentru locul de muncă pentru care candidaţi. Dacă angajatorii solicită competenţe manageriale sau experienţă profesională anterioară, asiguraţi-vă că menţionaţi vizibil acest lucru în CV-ul dumneavo