Audierile din Parlament în cazul Băncii de Economii și al Aeroportului Internațional Chișinău.
Instituţiile statului au apărat astăzi, toate fără excepţie, în faţa deputaţilor cele doua importante tranzacţii cu active publice, care au dus, într-un final, la pierderea controlului guvernului asupra Băncii de Economii, în favoarea unei companii ruse, şi concesionarea pentru jumătate de secol, la fel în favoarea unei companii ruse, a Aeroportului Internaţional din Chişinău.
Principalul argument – au fost cele mai „ieftine” şi mai „prudente” soluţii.
Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, le-a spus în plus deputaţilor că nu a descoperit nici o încălcare în felul cum a decurs înstrăinarea pachetul majoritar al statului din Banca de Economii, iar beneficiarul efectiv al afacerii ar fi o cetăţeancă rusă, Iana Gaidaiciuc, despre care guvernatorul spune că ar avea o reputaţie bună, împreună cu firma sa.
„Doamna Iana Gaidaiciuc este beneficiarul efectiv al achiziţiei. Banca Naţională nu a constatat în acţiunile acestui beneficiar nici o încălcare. Reputaţia ei este bună. Ca urmare a realizării acestei tranzacţii, banca de economii va avea o majorare de capital de 980 milioane lei.”
Ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a reiterat că statul s-a salvat de o cheltuială de un miliard de lei, care, aşa cum spune ministrul, ar fi fost necesară chiar dacă guvernul decidea să naţionalizeze instituţia, aşa cum insistă opoziţia comunistă. Plus că banca nu ar fi rezistat până aceşti bani ar fi fost identificaţi, a mai spun ministrul finanţelor: „Trebuia să scoatem din buget un miliard, iar banca nu poate aştepta procedurile noastre necesare în asemenea cazuri. Investiţia care s-a făcut a permis eliminarea riscurilor care existau – pierderea licenţei şi falimentarea băncii.”
Iar potrivit ministrului justiţiei, ambel