Trei situri "Natura 2000" din Cluj sunt protejate cu bani europeni într-un proiect în valoare de 390.000 de euro.
Proiectul va fi implementat in zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca și în zonele periurbane a municipiilor Dej și Gherla. Activitățile majore ale proiectului sunt inventarierea, cartarea și evaluarea stării de conservare a habitatelor și a speciilor de importanță comunitară, precum și cartarea mediului fizic al siturilor. Totodată cu aceşti bani asociaţia care derulează proiectul urmăreşte şi elaborarea planurilor de management ale siturilor şi derularea unei campanii de informare și conștientizare privind patrimoniul natural al siturilor vizate și protejarea, conservarea acestuia.
Proiectul e derulat de asociația „Apáthy István Egyesület" din 1 iulie în siturile de importanță comunitară Făgetul Clujului - Valea Morii, Poienile de la Șard și respectiv Someșul Mic.
„Sperăm ca prin acest proiectul vom reuși să atragem atenția oamenilor asupra comorilor Clujului, și să le oferim un pachet de instrumente cu ajutorul cărora să le fie mai ușor să ocrotească toate aceste bogății ale naturii", spune Bálint Markó, managerul proiectului.
Proiectul are o durată de 30 luni și este co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, aferent Programului Operațional Sectorial „Mediu". Valoarea totală a proiectului este de 1,74 milioane de lei.
Rețeaua Natura 2000 este o rețea europeană de zone naturale protejate, care cuprinde un eșantion reprezentativ de specii sălbatice și habitate naturale de interes comunitar. A fost fondată în 1992 pentru protejarea naturii și pentru menținerea acestor bogății naturale pe termen lung.
Siturile Natura 2000 sunt de doua tipuri: Situri de Importanță Comunitară (SCI) și Arii de Protecție Specială Avifaunistică (SPA). În România exista 108 situri SPA și 273 situri SCI. In siturile respe