Propunerea de reducere drastica a tarifelor de interconectare in telefonia mobila de la 1 ianuarie 2014, tarife care se regasesc in sumele platite de utilizatorii finali, a fost aspru criticata joi de operatorii de telefonie mobila Orange, Vodafone si Cosmote, care sustin ca masura va duce la o reducere anuala a veniturilor de peste 200 de milioane de euro. Scaderea ar veni de la tarifele mai mici pe care le vor avea de platit operatorii din strainatate pentru terminarea apelurilor clientilor proprii in retelele mobile din Romania, in conditiile in care traficul de voce care intra in Romania este de doua ori mai mare decat cel care iese.
Ce este tariful de interconectare
Tariful de terminare reprezinta pretul platit pe piata de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului in reteaua caruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Intrucat acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive in raport cu costurile furnizarii eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenta la nivelul pietei de telefonie si denatureaza comportamentul de consum al utilizatorilor.
De aceea, pentru a obtine valorile corecte ale tarifelor de terminare, ANCOM a calculat costurile eficiente ale furnizarii serviciilor, utilizand ipoteze de lucru in conformitate cu legislatia din Romania, informatiile transmise de furnizorii de retele, precum si cele mai bune practici de modelare de la nivelul Uniunii Europene, modelele fiind deja consultate public in cursul trimestrului IV 2012.
Pe baza unor modele de calculatie a costurilor, Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM)a propus luna trecutao reducere puternica a acestor tarife de la 3,07 eurocenti/minut la 0,86 eurocenti/minut de la 1 ianuarie 2014.
Asociatia operatorilo