Când greutatea corporală o ia razna, iar kilogramele în plus se acumulează văzând cu ochii, trebuie căutate cauzele şi luate măsuri pentru că sănătatea este în pericol. Specialiştii susţin că, în afara greşelilor alimentare, unele pastile au proprietatea de a favoriza depăşirea greutăţii corporale normale.
Procesul normal de metabolizare a unor pastile poate suporta modificări în timp sau poate fi defectuos încă de la începutul anumitor tratamente. Ce-i drept, astfel de situaţii nu sunt foarte frecvente şi de vină pentru că ne îngrăşăm este, în principal, alimentaţia necontrolată.
Somniferele scad energia
"Persoanele care recurg la somnifere se confruntă, deseori, cu stări de somnolenţă diurne şi nu întotdeauna obţin un somn odihnitor. Energia organismului scade şi, implicit, se reduce şi energia necesară arderii caloriilor. Astfel, vă puteţi alege cu câteva kilograme în plus chiar dacă nu v-aţi modificat obiceiurile alimentare. Cam acelaşi efect îl au şi pastilele menite să trateze alergiile şi antidepresivele", explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Insulina sporeşte apetitul
"Deseori, diabeticii, atunci când le scade glicemia, au accese în care apetitul pare imposibil de ţinut în frâu. Mai mult, unii dintre ei acumulează câteva kilograme în plus în primul an de tratament cu insulină. În astfel de situaţii, trebuie să vorbiţi cu medicul pentru o eventuală schimbare a tratamentului", susţine dr. Luca.
Antireumaticele pot dăuna siluetei
"Tratamentul reumatismului şi al inflamaţiilor cronice vă poate aduce câteva kilograme în plus dacă este bazat pe corticosteroizi. Se pare că aceste medicamente transformă energia în celule grase şi chiar generează un apetit mai crescut", explică dr. Luca.
Antihipertensivele frânează arderea caloriilor