Mai mulţi specialişti adunaţi în platoul unei televiziuni naţionale au prezentat puncte de vedere vizavi de ceea ce se întâmplă la Izvoarele. Niciunul nu a fost de acord cu ceilalţi colegi de platou.
Mircea Radulian, de la Institutul Naţional de Fizica Pământului a lansat cel mai apocaliptic scenariu. „Nu ştim cu exactitate ce se va întâmpla acolo, dar din punctul meu de vedere este exclus în zonă un cutremur de mare intensitate. Pe de altă parte, toate aceste cutremure mici din ultimele zile ar putea fi preşocuri, care pot duce la crearea unui vulcan în zonă”, a explicat Radulian.
La rândul lui, Dumitru Ioane, şef de catedră la Facultatea de Geofizică a Universităţii Bucureşti, este convins că tot coşmarul oamenilor din zonă se va termina în maxim două săptămâni. „Eu cred că s-a reactivat un segment de falie, dar care va avea o activitate regională. Nu cred că va fi un eveniment important care să pună în pericol. Eu zic că în două săptămâni se va estompa activitatea seismică din zonă”, spune Dumitru Ioane.
În fine, Mihail Diaconescu, şi el cercetător la Institutul naţional de Fizica Pământului consideră că nu se îndeplinesc condiţiile de apariţie a unui vulcan. Acesta exclude şi varianta în care de vină ar fi inundaţiile din ultima lună. „Zona în care s-au produ s inundaţiile este la şapte kilometri distanţă de zona în care se resimt aceste cutremure. Eu zic că n-au nicio legătură”, spune Diaconescu.
Cert este că vineri va ajunge la Izvoarele şi o echip de specialişti în alunecări de teren, care vor face evaluări şi vor emite şi ei ipoteze.