Blocajul fi nanciar şi politic al Americii are efecte în toate statele lumii, care privesc cu îngrijorare situaţia din SUA.
Comentatorii germani au descris situaţia actuală din SUA ca fiind "o problemă specific americană cu consecinţe în întreaga lume". Ilustraţia copertei revistei de business Handelsblatt arată clar modul în care închiderea parţială a agenţiilor guvernamentale americane este percepută peste Atlantic. Imaginea arată Statuia Libertăţii legată în lanţuri, iar titlul este "Puterea mondială blocată".
Temeri internaţionale
Alţi analişti germani s-au întrebat dacă s-ar fi putut petrece un astfel de eveniment nefericit la Berlin, unde cancelarul Angela Merkel este implicată în negocieri între conservatori şi viitorii parteneri de coaliţie, social-democraţii, pe tema bugetului federal al Germaniei. Profesorul Henrik Ender, expert în politica economică, consideră că situaţia din America nu este comparabilă cu cea a germanilor. "Întreaga lume plăteşte pentru blocajul Americii", scrie Die Welt, despre posibilele consecinţe asupra economiei germane. "Dacă americanii se împuşcă acum în picior, este extrem de periculos pentru întreaga economie globală, şi, desigur, pentru exporturile germane", a avertizat şi preşedintele Asociaţiei pentru Comerţ Exterior, Anton Böner.
"Globalizarea înseamnă că toate ţările sunt împreună într-o criză", scrie şi presa britanică, care titrează: "Americanii strănută şi britanicii se îmbolnăvesc de gripă". "Canadienii pot doar spera că economia lor nu va fi înscrisă la capitolul pagube colaterale". "Orice trage în jos economia americană, face acelaşi lucru şi pentru cea canadiană", arăta publicaţia Globe and Mail.
Pe de altă parte, însă, directorul FMI, Christine Lagarde, avertiza, ieri, că eşecul în a creşte limita datoriei americane este o ameninţare globală mult mai mare decât actuala închidere parţială