Azerbaidjanul a acuzat ieri Armenia că instalează refugiaţi sirieni în Nagorno-Karabah, un teritoriu aflat în dispută între cele două ţări vecine din Caucaz. Sursa: Reuters
Potrivit ambasadorului azer la ONU, Agshin Mehdiyev, citat de AFP, este vorba despre un “proces foarte periculos cu consecinţe imprevizibile". Azerbaidjanul a preluat marţi, pentru o lună, preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Armenia a anunţat că a primit peste 10.000 de sirieni de origine armeană de la declanşarea conflictului. Ambasadorul armean la ONU, Garen Nazarian, a dezminţit instalarea acestor refugiaţi în Nagorno-Karabah. Sunt “minciuni şi o deformare a faptelor", a declarat el, acuzându-l pe omologul său azer că “manipulează criza siriană în scopuri politice".
“Continuăm să primim informaţii legate de tentativele (armene) de a încuraja anumite categorii de refugiaţi sirieni să se instaleze într-o altă zonă de conflict", a declarat presei ambasadorul Azerbaidjanului. “Ştim că au început să facă acest lucru", a adăugat el.
Comunitatea armeană din Siria este estimată între 60.000 şi 100.000 de persoane, potrivit Agerpres.
Şeful diplomaţiei de la Baku, Elmar Mammadiarov, a vorbit despre această problemă săptămâna trecută de la tribuna Adunării Generale a ONU. “Ultimele informaţii cu privire la transferul sirienilor armeni către Nagorno-Karabah (...) reprezintă o nouă dovadă a politicii deliberate de anexare" desfăşurate de Armenia, a afirmat ministrul azer.
Armenia şi Azerbaidjanul se înfruntă de zeci de ani pe tema regiunii separatiste Nagorno-Karabah. Separatiştii, sprijiniţi de Armenia, au cucerit Nagorno-Karabah de la Azerbaidjan în timpul războiului din 1990, soldat cu 30.000 de morţi.
În pofida lungilor ani de negocieri după acordul de încetare a focului din 19