Experienţa anilor anteriori arată că, odată cu scăderea temperaturilor, trebuie să ne aşteptăm la creşterea numărului de incendii în gospodării. Din experienţa anilor trecuţi cele mai multe dintre acestea sunt provocate fie de sobe sau alte mijloace de încălzire exploatate necorespunzător, fie de coşurile de fum defecte, neizolate termic sau necurăţate.
În ultimii ani nu a existat iarnă în care pompierii buzoieni să nu fie solicitaţi la câteva zeci de astfel de incendii, aceştia fiind pregătiţi pentru intervenţii similare ce pot apărea în perioada următoare, din cauza răcirii vremii.
În acest context, lucrătorii din cadrul serviciului de prevenire al ISU au făcut publice câteva recomandări de care buzoienii trebuie să ţină seama în perioada rece pentru a nu risca să rămână fără acoperiş deasupra capului sau, mai rău, să-şi piardă viaţa în flăcări din cauza propriei neglijenţe.
În primul rând, înainte de a fi puse în funcţiune, instalaţiile şi sistemele de încălzire trebuie verificate, iar dacă e cazul, curăţate sau reparate de o persoană specializată. Sobele trebuie folosite doar cu uşiţa închisă, cu o tăviţă metalică în faţa acesteia şi doar cu combustibilul pentru care acestea sunt destinate. Focul din sobă trebuie stins înainte de a se părăsi locuinţa, dar şi înainte ca locatarii din casă să meargă la culcare.
Aparatele electrice de încălzire trebuie şi ele verificate, şi este interzisă amplasarea acestora în apropierea materialelor combustibile din încăpere. Acestea trebuie decuplate înainte de a părăsi locuinţa sau de a merge la culcare, şi scoase din priză atunci când nu sunt utilizate.
Una dintre cauzele incendiilor produse în sezonul rece este şi jocul copiilor în apropierea sobelor aprinse sau a aparatelor de încălzire, de aceea nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi în preajma acestora.
Experienţa anilor anteriori arat