În Clinica ORL adulţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova s-au efectuat ieri primele intervenţii chirurgicale pe ureche, cu ajutorul microscopului. Aparatul a intrat din luna august în dotarea secţiei, fiind achiziţionat cu fonduri de la consiliul judeţean, însă cu instrumentarul special pentru acest tip de operaţii a venit profesorul Hans Peter Zenner, de la renumita Universitate din Tübingen (Germania). Acesta stă două zile în Bănie şi, pe lângă operaţiile pe care le va face cu ajutorul microscopului, va ţine şi un curs cu medicii de aici, pentru a-i familiariza cu acest tip de intervenţii, costisitoare atât din punct de vedere financiar, cât şi ca durată de pregătire a personalului medical, aşa cum a menţionat profesorul Zenner. „Sunt foarte onorat că am fost invitat aici, iar cu acest curs se deschide o eră nouă a microchirurgiei urechii medii la Craiova. De obicei, pentru a învăţa să faci astfel de operaţii, ai nevoie de un stagiu unde medicii au posibilitatea să privească intervenţiile şi să pună întrebări în timpul operaţiei. Pentru a avea voie să execute singur aşa ceva, medicul trebuie să exerseze de cel puţin 50 de ori pe un cadavru, cea mai bună metodă de a lucra apoi şi la pacient“, a spus Hans Peter Zenner.
Acest tip de chirurgie se adresează pacienţilor cu leziuni ale urechii medii, cu otoscleroză sau perforaţii de timpan, ambele afectând grav auzul. Prof. univ. dr. Elena Ioniţă, şefa Clinica ORL adulţi, susţine că medicii craioveni au fost la cursuri în Germania şi au participat la intervenţii chirurgicale efectuate la Tübingen, însă pentru ca astfel de operaţii să se facă şi la Craiova mai este nevoie de un instrumentar special pe care clinica nu şi-l permite.
„Profesorul Zenner şi-a exprimat de mult dorinţa să vină la Craiova să opereze oamenii bolnavi şi va mai veni, dar, pe lângă microscop, ne mai trebuie şi trusa ad