Joyce Carol Oates este probabil cea mai prolifică scriitoare contemporană, a publicat din 1964 în jur de 50 de romane (dintre care 10 titluri apărute sub pseudonime ca Rosamund Smith şi Lauren Kelly), peste 25 de volume de proză scurtă, se adaugă 8 nuvele şi alte 20 de cărţi din zona ficţiunii pentru copii şi adolescenţi. Şi asta este doar proza, căci opera ei cuprinde şi drame, volume de poezii şi eseuri, câte zece titluri pentru fiecare gen.
A atras atenţia de la început al doilea roman – Grădina plăcerilor lumeşti din 1967 ce deschide o trilogie, i-au urmat Expensive People (1968) şi them (1969), ambiţionând să realizeze o frescă a vieţii americane, poate „Comedia americană”, care să rivalizeze cu imensul ciclu balzacian, aşa cum o sugerează multitudinea mediilor investigate şi galeria de tipologii sociale.
În Grădina plăcerilor lumeşti scriitoarea a creat o eroină memorabilă, Clara cea frumoasă şi hotărâtă să treacă peste barierele sociale, a cărei viaţă i-o jalonează patru bărbaţi: tatăl, fiul şi doi iubiţi cu rol diferit, un seducător şi un posibil soţ. Dar romanul are povestea sa foarte interesantă, Joyce Carol Oates l-a reluat în 2002, cu modificări subtile, cu postfaţa explicativă, mai curând autoportret al tinerei autoare filtrat de perspectiva senectuţii.
În postfaţă scriitoarea mărturiseşte intenţia iniţială de a construi „epopeea americană” şi recunoaşte uimită câte elemente din istoria familiei a absorbit în roman – i le-au revelat studiile altora despre opera ei. Totodată, revine la copilărie şi la adolescenţa sa, punând în paralel destinul lui Swan, fiul Clarei, care sfârşeşte prin a se sinucide, cu devenirea sa ca scriitoare.
Joyce Carol Oates a avut parte de o viaţă lungă şi împlinită, a văzut transformările unei Americi rurale şi citadine, plecând de la viaţa fermierilor şi a muncitorilor sezonieri până la mediile univ