Reprezentantii Companiei E.ON sustin ca s-au inmultit incidentele neplacute, grave, din cauza utilizarii intense a aparatelor de incalzire a locuintelor.
„Pe fondul temperaturilor deosebit de scazute inregistrate in ultimele zile multi dintre consumatorii de gaze naturale au fost nevoiti sa puna in functiune aparatele de incalzire a locuintelor. Primele incidente, unele deosebit de grave, nu au intarziat sa apara, ele fiind cauzate, in principal, de utilizarea necorespunzatoare a acestora, de folosirea unor aparate destinate prepararii hranei in scopul incalzirii locuintei sau ca urmare a infundarii cosurilor de fum”, precizeaza Sorin Munteanu, din cadrul Departamentui Comunicare Corporatista E.ON Romania.
In aceste conditii, E.ON Gaz Distributie a tinut sa vina cu o serie de recomandari pentru consumatori, pentru ca acestia sa acorde o atentie deosebita aparatelor care functioneaza pe baza de gaze naturale, ei fiind direct responsabili pentru intretinerea si exploatarea acestora.
Astfel, este interzis dormitul in incaperi cu focul deschis sau in incaperi cu aparate de utilizare nelegate la cosul de fum (resou, aragaz etc.). Focul nu va fi lasat nesupravegheat la aparatele neautomatizate. In cazul in care aparatul de utilizare nu este etans sau nu are tiraj, focul nu va fi aprins.
Totodata, trebuie asigurata o ventilare permanenta in incaperile unde functioneaza centralele termice sau aparatele de consum cu flacara libera. In cazul in care se constata lipsa tirajului, nu se aprinde focul decat dupa efectuarea lucrarilor necesare, de catre o firma autorizata.
O atentie deosebita trebuie acordata cosurilor de fum, fiind recomandata verificarea si curatirea acestora de cel putin doua ori pe an, exclusiv prin intermediul firmelor de cosarit sau al persoanelor autorizate sa efectueze asemenea interventii.