Cele mai mari probleme privind clauzele abuzive nu se regăsesc neapărat la marile instituţii de credit din sistemul bancar, ci la instituţiile financiare nebancare, coopertaivele de credit şi organizaţiile tip CAR, unde e "nenorocire", a declarat preşedintele ANPC, Bogdan Nica.
"Problema mare azi, şi o tot spun şi nu mă aude nimeni, nu e neapărat la marile bănci, unde sunt mulţi cu lupele pe ei, BNR-ul ..., sunt IFN-urile mari, mici, medii, cooperativele de credit, CAR-uri. E nenorocire acolo. Am dat la amenzi, dar degeabă. Am şi închis, nu... Apar ca ciupercile după ploaie. E un mod de a trage bani de la oameni cât se poate de ....", a spus Nica după conferinţa Mediafax Talks about Competition.
Instituţiile financiare nebancare sunt supravegheate de Banca Naţională a României, fiind înscrise în Registrul General şi Registrul Special ţinut de banca centrală. Aceste companii se supun regulamentelor de creditare ale populaţiei emise de BNR.
Nica a arătat că aceste instituţii sunt reprezentate de o asociaţie, ALB, pe care a calificat-o "mult mai vocală" decat Asociaţia Română a Băncilor.
Preşedintele ANPC a arătat că a avut discuţii cu reprezentanţii ALB, dar aceştia s-au arătat mult mai refractari decât bancherii.
"E şi normal, după ce le dai amendă 1 milion, e mai greu să discuţi", a completat Nica, zâmbind.
Printre IFN se numără instituţii de credit care nu atrag resurse de la populaţie, companiile de leasing sau casele de amanet.
Nica a afirmat anterior că ANPC va încerca să transforme procesele pe rol privind caluzele abuzive practicate de prestatorii de servicii în acţiuni în interes colectiv, prevăzute de lege de la 1 octombrie.
El a precizat că instituţia este în proces cu toate băncile, mai puţin una. Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »