Războiul operatori mobili-ANCOM, pe tema diminuării accelerate a tarifelor de interconectare, a trecut de la faza scurtelor declaraţii la prezentări detaliate, pe costuri şi impact asupra business-ului telecom pe piaţa din România.
O conferinţă desfăşurată azi, sub umbrela Asociaţiei Operatorilor Mobili din România, a adus la aceeaşi masă pe şefii Cosmote, Orange şi Vodafone, pe ministrul Comunicaţiilor Dan Nica şi pe vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Valentin Mircea. A lipsit tocmai preşedintele arbitrului telecom, Cătălin Marinescu. Cum ministrul Nica susţine cererile operatorilor iar decizia ANCOM este încă în dezbatere publică, poate fi înţeles motivul pentru care Marinescu a preferat să nu fie prezent la discuţiile în care “raportul de forţe” era evident în defavoarea sa.
Calculele operatorilor
"Impactul propunerii ANCOM l-am estimat la circa 200 milioane de euro ca venituri nerealizate de toţi operatorii locali, fapt care va reduce semnificativ veniturile totale ale acestora. Măsura va ieftini şi apelurile din afară spre România. În acest context, argumentele pentru investiţii viitoare să fie o provocare mai mare, ca să nu spunem foarte mare", a afirmat directorul general al Vodafone România, Inaki Berroeta.
La suma total estimată de 500 de milioane de euro se ajunge luând în calcul şi investiţiile operatorilor în 4G în următorii ani, preconizate la 300 milioane de euro.
"Vom avea o lipsă de 500 milioane de euro, o sumă importantă în contextul actual, care trebuie acoperită într-un fel sau altul. Una din opţiuni ar fi majorarea tarifelor practicate pentru clienţii finali, dar piaţa românească nu va accepta o astfel de măsură şi este normal să se întâmple aşa. Pe de altă parte, pentru a avea servicii de calitate şi o infrastructură bună, avem nevoie de investiţii şi, în acest context, trebuie să ajun