Elevul Ionuţ Voinicu, din Slatina, este motiv de mândrie pentru toată ţara, dar mai ales pentru olteni. Într-o perioadă în care învăţământul românesc are multe bube, Ionuţ, elev la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“, a câştigat medalia de argint la Olimpiada de Ştiinţe ale Pământului din Mysore-India.
Desfăşurată în perioada 11-19 septembrie, la olimpiadă au participat 100 de liceeni din 28 de ţări. În acest an, ţara noastră a fost reprezentată de patru elevi de la licee din Slatina, Craiova, Bucureşti şi Timişoara. Prin aceşti copii de excepţie România a reuşit să se claseze pe locul III în lume, după Coreea de Sud şi Taiwan, şi la egalitate cu Japonia şi Thailanda.
GdS: Cum ai reușit să câștigi medalia de argint la Olimpiada de Științe ale Pământului din India?
Ionuţ Voinicu: Pentru început am aflat de calificarea la etapa internaţională a concursului la sfârşitul lunii iunie, iar pentru mine asta a reprezentat o adevărată reuşită. Bineînţeles că nu a fost de ajuns calificarea, aşa că am continuat să mă pregătesc, începând cu jumătatea lunii iulie. Imediat după pregătirea lotului lărgit, constituit din primii zece elevi clasaţi la Olimpiada Naţională „Ştiinţele Pământului“, care s-a desfăşurat la Bucureşti în luna aprilie – în vacanţă, şi nu în Săptămâna „Şcoala altfel“ şi susţinerea celor două baraje –, am avut o excursie organizată de fosta doamnă dirigintă la Londra. După o pregătire constantă, am reuşit să obţin şi rezultatele.
GdS: În spatele unei asemenea reuşite există multă ambiţie şi muncă. Cât ai învăţat ca să ajungi la această performanţă?
I.V.: Mă pregăteam aproape zilnic cu doamna director, profesor de geografie Aurelia Cotoşman cam cinci-şase ore, iar în weekend aprofundam ce discutam cu doamna profesoară, căutam pe internet mai multe detalii, citeam din cărţi şi tot aşa. Am încercat ca această olimpiadă să nu reprezinte u