Institutul Geologic al României a transmis Guvernului, încă din luna iunie, un punct de vedere în care recomandă Cabinetului Ponta să nu aprobe proiectul de exploatare de la Roşia Montană. Printre argumentele aduse este acela că RMGC a proiectat bazinul de depozitare a cianurilor pornind de la date false.
Ministrul Dan Şova a făcut publice joi două puncte de vedere divergente, primite de la două instituţii din România - Institulul Geologic al României şi Agenţia Naţională pentru Resurse Miniere -, cu privire la problemele de mediu pe care le-ar crea proiectul Roşia Montană. Guvernul a ales să ignore opinia Institutului Geologic şi a mers pe recomandările făcute de ANRM. Trebuie precizat că şeful Agenţiei este un fost consilier PSD, numit în funcţie în mai 2012, de premierul Victor Ponta. Guvernul a întocmit proiectul de lege privind începerea exploatărilor la Roşia Montană la sfârşitul lunii august.
Institutul Geologic: Bazinul cu cianuri prezintă pericol de fisurare
Institutul Geologic a transmis Guvernului, în data de 19.06.2013, că proiectul Roşia Montană nu îndeplineşte „cerinţele minime acceptabile pentru exploatarea aurului în România”. Unul dintre argumentele aduse este acela că masa de şlam cianurat rezultată va fi uriaşă: 214,9 milioane de tone, iar „bazinul Văii Comana nu permite stocarea unei asemenea cantităţi de şlam cianurat fără serioase riscuri de mediu”. „Bazinul Văii Comana nu se pretează, în opinia noastră, depozitării unei cantităţi atât de mari de şlam cianurat, din cauza gradului intens de fisurare, a permeabilităţii mari a versantului stâng al Văii Comana, care conţine gresie şi nu «formaţiuni argiloase» după cum susţine proiectul RMGC”, atrag atenţia reprezentanţii institutului. În plus, aceştia avertizează că „proiectul va genera imense probleme de control post-mining al bazinului de decantare conţinând şlam cianurat, care